Man finner blekksprut langs hele den italienske kysten, spesielt der det er litt steinete, men den er ikke så lett å oppdage. Blekkspruten har nemlig mange ulike teknikker for ikke å bli sett, den har en mimetisk egenskap som gjør at den går i ett med omgivelsene, føler den seg truet spruter den ut svart blekk og siden kroppen er så myk kan den presse seg inn i tynne hulrom der det er umulig for andre rovdyr å komme til. Den kan også kvitte seg med en tentakel hvis det ikke er noen vei utenom, denne vil vokse ut igjen i løpet av kort tid.
Blekkspruten er en populær ingrediens i det italienske kjøkkenet, ofte brukt i salater som en frisk og deilig forrett en varm sommerkveld.
Ingredienser (4 personer)
- 1 kilo rå blekksprut
- 2 gulrøtter, skåret i tynne skiver
- 1 stilk stangselleri, skåret i tynne skiver
- 2 kokte poteter skåret i biter
- ekstra vergin olivenolje
- salt
- pepper
- saft fra 1 sitron
Det er viktig at blekkspruten tilberedes riktig slik at den ikke blir seig. Den er veldig var for temperatursvingninger, derfor er det lurt å legge den i kaldt lett saltet vann, koke det opp og la den ligge i vannet til det er avkjølt igjen. Mange bruker litt natron i vannet når de koker den i da man mener det hjelper den til å bli mør (andre bruker en kork og noen også litt eddik, mens noen igjen mener det er viktig å slå den mot klippene med en gang den er fanget). Når den er avkjølt er det bare til å helle av vannet, skjære den i små biter og blande den med stangselleri, gulrøtter, kokte poteter, salt, pepper, olivenolje og litt sitron.
Buon Appetito