Om meg

Jeg heter Monica Fagerlie og ble bitt av «kokebasillen» etter å ha flyttet til Italia som 19-åring. Mitt kjøkkenrepertoar den gang bestod av kokte poteter og kokte egg, og som de fleste nordmenn brukte jeg ketchup i spagettien.

Italia var et møte med en spennende matkultur, en stor variasjon av ingredienser og et utrolig mangfold av ulike måter å tilberede disse ingrediensene på.

Som nordmann hadde jeg aldri før sett auberginer, squash, kakifrukt eller fikenkaktus, og vi brukte hvitløk i maten bare lørdag kveld av redsel for å lukte vondt.

I Italia oppdaget jeg en ny mentalitet. Italienere «lever for å spise» i motsetning til oss som først og fremst «spiser for å overleve». Hvert fylke har sine egne spesialiteter, det fins et uuttømmelig lager av ulike retter som hele tiden er i utvikling. Italienere er nemlig åpne og nysgjerrige i matveien, hele tiden på jakt etter nye smaker samtidig med at de er fokuserte på å bevare tradisjon.

Jeg har bodd cirka tretti år i Italia og har lært å elske det italienske kjøkken, samtidig som jeg har tatt med meg smaker hjemmefra som jeg har introdusert her nede. Utrolig hvor mange italienere som elsker sursild og fårikål. Brunosten er også populær, til og med hvalkjøttet har de fleste av vennene mine måttet smake på.

For meg er det å lage mat et kjærlighetsuttrykk, det handler om å gi av seg selv. Alt det jeg har lært gjennom flere år fikk jeg plutselig lyst til å dele med andre. Når jeg reiser bort, oppdager en ny rett, lærer hvordan denne tilberedes, hvor råvarene kommer fra og deres egenskaper gir det meg så mye. Det er denne gleden jeg vil videreformidle.

Jeg ønsker også at alle som har lyst kan komme med sine innspill, for jeg tror at grunnlag for utvikling og vekst ligger i samspill. Vi inspireres av hverandre, lærer av hverandre, vokser på hverandre, gleder oss sammen. Jeg er overbevist om at der kulturer møter hverandre kan man finne opphav til så mye.

Buon Appetito 🙂