Pasta

Bottarga – «Middelhavets kaviar»

Denne delikatessen som jeg smakte for første gang da jeg var på feie i Sardinia og siden har den vært et fast innslag på menyen min.

Bottarga er presset,saltet og tørket rogn fra grå multe eller blåfinnet tunfisk og hovedprodusentene finner du på Sicilia og i Sardinia. Den er nydelig både i pastaretter og på bruschetta men kan også brukes i andre fiskeretter. Bare noen få gram og du har hele middelhavets smaker konsentrert i en liten bit. Den er ikke lett å få tak i hjemme i Norge men jeg leste at matkompaniet importerer den. Her kommer et forslag på en deilig pastarett: Linguine con bottarga & ricotta

Paccheri

20170406_195250Det er rart med det, men ofte smaker maten bedre når den blir presentert med omhu. Kanskje fordi forventningene øker? Uansett, det er gøy å invitere til fest når man har lagt litt ekstra arbeid i måltidet og gjestene er fornøyde. 20170411_135459Selvfølgelig er det også viktig hvilke råvarer man velger og jeg følger gjerne årstiden i valg av ingredienser. Paccheri er en pastatype som egner seg godt til dette og kan fylles med så mangt. Her har jeg to forslag, enten med artisjokker eller pesto som fyll.


Fusilli med squash og tunfisk

20170320_190957Prøv denne enkle men sunne pastaretten full av deilig squash, en grønnsak som sies å være veldig sunn i tillegg til å smake godt. Jeg leste at den er perfekt for de som ønsker å gå ned i vekt siden den ikke inneholder fett men hjelper til å øke forbrenningen. På den andre siden inneholder den mye fiber noe som er fint for fordøyelsen. Den gir også et rikt tilskudd av magnesium, et stoff som er spesielt viktig for oss kvinner. Uavhengig av alle helsemessige fordeler er den en virkelig lyst for smaksløkene våre 🙂 Fusilli med squash og tunfisk.

Linguine med reker

Made with Square InstaPicI kveld inviterte jeg lillesøster Vibeke på middag med sønnen Marius. Vi skulle ha et enkelt måltid men det endte med at vi ble ni til bords. Den andre søsteren min Janicke ville nemlig også komme med sine barn. Så kom hennes eks-samboer Morten og min mor, og vi måtte hente ned ekstra stoler fra andre etasje. Det blir gjerne sånn når de hører at det er et italiensk måltid på gang. Jeg syntes selvfølgelig alltid det er veldig hyggelig for jeg storkoser meg med matlaging. Vi hadde flere retter, noe som er vanlig i Italia, blant annet en deilig  Linguine med reker.


Spaghetti med saus fra «La coda alla vaccinara»

20170107_134248-1Hvis det blir litt saus igjen fra den berømte romerske retten «Coda alla vaccinara» er det kjempegodt å bruke den til å lage en pastarett av. Du koker pastaen i saltet vann samtidig som du varmer sausen. Et par minutter før pastane har nådd koketiden som står på pakken heller du den over i sausen og avslutter kokingen her. Da trekker smaken av sausen seg inn i pastane og den blir ekstra god. Serveres med grovrevet parmesan over. Coda alla vaccinara.


Linguine med ansjos

Made with Square InstaPic

Linguine med ansjos

Vi nordmenn er ikke så vant til å bruke ansjos på olje i vårt kjøkken og det tok meg litt tid før jeg helt «skjønte» smaken, men nå elsker jeg den. Jeg drar ofte til et lite marked like ved meg i Passoscuro og kjøper saltet ansjos på boks. Deretter tilbereder jeg dem selv og som så mye annen hjemmelaget kost blir smaken desto bedre. Vi blir jo stadig oftere oppfordret til å spise fisk da den er full av sunne næringsstoffer som omega-3 og vitamin B-12. Da er det jo perfekt hvis den i tillegg smaker godt, er billig og samtidig lett å lage som denne retten. Linguine med ansjos.


 

Pasta med Pistasjnøtter og laks

Sicilia er den eneste italienske regionen som produserer pistasjnøtter, og området rundt Bronte er kjent for de beste nøttene. Denne oppskriften forener dette «grønne gullet», med den mer intense norske røkelaksen. Resultatet er en nydelig, egenartet smak som absolutt bør prøves.

Ingredienser til 4 personer

  • 1 løk, finhakket
  • 50 g pistasjnøtter, finhakket
  • 100 g laks, skåret i biter
  • matfløte, 0.5 dl
  • olivenolje, ekstra vergin
  • 400 g fersk pasta

Stek løken i olivenolje til den blir myk. Ha deretter i pistasjnøttene og la dem surre med løken i 2 minutter. Tilsett røkelaksen og stek den i 1 minutt før du har i kremfløten. Rør alt sammen i et par minutter og skru av varmen. Kok pastaen ved siden av  i saltet vann. Når den er «al dente» blandes den sammen med resten av ingrediensene over svak varme. Et godt tips er å beholde litt av pastavannet slik at det kan tilsettes etter behov for å unngå at retten bli for tørr.

Buon Apetito 🙂