Gnocchi

Forberedelser og koketid: 1 time og 30 minutter cirka, vanskelighetsgrad: Enkel

En populær italiensk rett som etter romersk tradisjon sto på menyen hver torsdag. Uttrykket “Giovedì gnocchi, Venerdì pesce, Sabato trippa“ (torsdag gnocchi, fredag fisk, lørdag trippa (= magesekk)) stammer fra etterkrigstiden og katolsk tradisjon. Siden gnocchi gir en god metthetsfølelse var det en ideell rett før fredagens faste, noe som enhver god katolikk var pålagt. Det var ingen  faste i full forstand men katolikkene unngikk å spise kjøtt som en slags bot for å minnes langfredag og Jesu offer.  Det ble derfor alltid serverte fisk fredags kveld.Lørdag var også en dag med få kalorier der romerne spiste magesekk (trippa)  med tanke på søndagens bankett der de virkelig tok igjen for alt det forsømte. I dag er det lite igjen av disse tradisjonene, man spiser gnocchi når man vil og i mange forkjellige varianter. Jeg er veldig glad i denne retten som er like anvendelig på kjøkkenet som pastaen fordi den passer sammen med det meste.

Å lage gnocchi er veldig enkelt men det er viktig å velge riktige poteter, de skal ikke ta til seg for mye vann for da trenger man desto mer mel i deigen. Jeg har blitt anbefalt å bruke poteter med rødt skall. Den ideelle proporsjonen mel/potetmos er 1:3. Jeg koker potetene med skall i saltet vann, venter til de er lunkne før jeg skreller dem og kvester dem i en potetpresse. Deretter har jeg i mel litt etter kitt mens jeg elter deigen. Når den er blitt fast og fin, og ikke kleber seg lengre, er den klar.

Jeg deler deigen i mindre biter og triller dem ut til en pølse med bredde omtrent som en finger. Deretter kutter jeg ca 2 cm lange biter og form avlange emner. Jeg legger noen ganger deigen oppå en gaffel og presser deigen lett mot den slik at jeg får avtrykk fra rillene. Disse sporene gjør at sausen fester seg mer til gnocchiene. Andre ganger lar jeg dem forbli glatte.

Det flotte med å lage gnocchi er at det er gøy å være med på for både store og små. Det er en fin måte å samle enten familien eller en vennegjeng.

 

Ingredienser (gnocchi uten egg):

  • 1 kilo poteter
  • 300 gram mel*

*Potetene kan ta opp litt mindre eller litt mer mel enn dette avhengig av typen.