Civita di Bagnoregio

20170607_151348-1Et par timer med bil nord for Roma, i knutepunktet mellom Lazio, Toscana og Umbria, ligger «eventyrbyen» Civita di Bagnoregio. Når skyene henger lavt stikker den opp som en liten magisk øy helt for seg selv. Byen ble grunnlagt av etruskerne for over 2400 år siden, og er strategisk plassert på toppen av et høyt platå som så mange andre middelalderbyer. Byen står i dag i fare for å ødelegges. Dette skyldes at den er konstruert på den skjøre bergarten «tufo» som sakte men sikkert eroderer slik at bygningene ikke lengre har en sikker grunn under seg. Italienerne selv kaller den «den døende by». I 2006 ble den plassert på UNESCOs verdensarvliste som har som mål å bevare utsatte arkitektoniske og kulturelle steder. Selve Dante Alighieri, den berømte italienske poeten (Il Sommo Poeta), skriver om byen i sin «Divina Commedia» (den guddommelige komedie, Italias fremste litterære verk og også en viktig del av verdenslitteraturen). To ganger i året (juni & september) blir det organisert et (kanskje ikke for eselene) artig lokalt eselløp kalt «Palio della Tonna». Eselet var fra gammelt av lokalinnbyggernes eneste framkomstmiddel på de trange veiene i ulendt terreng.

Selve byen er bilfri noe som gir den en sjelden følelse av ro og fred. En 300 meter lang gangbro fører opp som eneste adkomstvei. Den har bare 8 fastboende, med har likevel flere gode tilbud for turister i form av hoteller, utleiesteder og noen hyggelige små restauranter hvor det er mulig å smake lokalprodukter. Spesielt er den kjent for deilige oster og spekemat og ikke minst trøffel sanket i nærområdet.

Så hvis du er på Roma tur, sightseeing i Firenze eller på besøk i Umbria er det fullt mulig å leie en bil en dag og få med seg denne helt unike opplevelsen.

20170607_151423