Necropoli etrusca

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Necropoli etrusca

I  2004 erklærte UNESCO «la necropoli etrusca» i  Cerveteri og Tarquinia (senteret for den etruskiske sivilisasjonen) som en del av verdensarven. Cerveteris «necropoli»  (gravsted), som ligger  cirka 4 mil nord for Roma, har en utstrekning på over 2 kilometer, og er en av de mest imponerende gravplassene i hele middelhavsområdet.  Store deler er hogd ut i «tufo», en myk bergart som karakteriserer dette området. Jeg hadde en gang med meg en venn som studerte arkeologi, og han var helt fra seg av henrykkelse da han kom hit. Det er dessverre altfor få som vet om dette stedet, men det er absolutt verdt et besøk når man reiser til Roma.

Mye av etruskernes  liv og historie er fortsatt et mysterium. Man vet at de holdt til nord for Roma i det som man i dag kaller Etruria og at de hadde en sterk innflytelse på det som senere skulle bli romerriket. De trodde på et liv etter døden, og som så mange andre folkeslag hadde de velstående med seg store rikdommer når de ble gravlagt. Selve gravstedet er bygd opp som en liten by med gater og gatenavn. Innvendig etterligner gravene de levendes hus og har både dører, vinduer, søyler, pilastre, hvelvede takbjelker, møbler og inventar samt uthogde senger de døde ble lagt på. Det er tydelig at de aristokratiske familiene ønsket å fortsette sin høye levestandard også i det hinsidige. Det er funnet mange gjenstander som kan gi oss et lite innblikk i deres liv, noen av dem er meget verdifulle som blant annet mange vakre gullsmykker, vaser og bronsegjenstander. I Tarquinia ser vi rester av freskomaling på veggene.

Posidonios, en gresk filosof, forteller at etruskerne to ganger om dagen dekket til overdådige måltider. Det er kanskje her italienerne har sine matvaner fra. Fortsatt «stopper» tiden opp to ganger om dagen i Italia. Italienerne sier selv at de da plasserer seg med «beina under bordet», dvs. at de setter seg ned for å nyte et varmt måltid. Alt fra slalåmbakker til forretninger tømmes mellom  klokken 13:00- 14:30 på formiddagen, mens fra klokken 20:30 starter middagsmåltidet, og det er ikke småtterier.

Hva spiste etruskerne? Vi har i dag bare få og fragmentariske data rundt dette, men kjøkkenet deres bestod helt sikkert av hvitløk som vokste vilt og vanlig løk som de mente var et afrodisiakum i tillegg til å ha helbredende effekt. Den øvre middelklasse spiste stek vilt, fjærkre og kjøtt, særlig svin, mens kostholdet til resten av befolkningen var preget av ost, supper og grønnsaker.  «Acquacotta» (kokt vann) er kanskje en av de mest tradisjonelle rettene fra denne sivilisasjonen som fortsatt er populær i dag, spesielt i Toscana. Link til museet i Tarquinia-Cerveteri